Kezdőlap   Kapcsolat   Gyengénlátóknak

Tarjánpuszta

Lakosságszám 410 fő
Terület 844 ha
Vállakozások 22 db
Kiskereskedelmi üzletek 3 db


Tarjánpuszta Győr-Moson-Sopron megye délkeleti részén, a sokorói dombvonulat lankái között található, a megyeszékhelytől 25 kilométerre. A településtől északra helyezkedik el országunk egyik nevezetessége, a pannonhalmi vár. A községnél fakad a Pándzsa-ér, amely a Ravazd alatti Béla-kútból megduzzadt vizével folyik a Rábába. A helység köz- és vasúton is elérhető. A település a 82-es számú főútról, a ravazdi leágazásnál közelíthető meg, valamint a Győrből Veszprémbe vezető vasútvonal mentén.

HivatalTarjánpuszta elnevezése egy Árpád-kori falu nevét őrzi. Tarian a
mai Ravazd községtől délkeletre helyezkedett el, s már 1086-ban olvashatunk róla a Bakonybéli Apátság birtokainak összeírásáról szóló oklevélben. III. Béla 1137-ben a Szent-Mártoni Apátságnak ajándékozta a Roz (Ravazd) és Toryán falu közötti földet, legelőkkel és szántókkal együtt. A XIII. században III. Ince pápa 1216. évi bullájában említik még a települést, majd III. Honorius és IX. Gergely birtokösszeíró levelében szerepel, Toryán néven. A tatárjárás előtt a falunak három birtokosa volt: a király, a bakonybéli és a pannonhalmi apát. Később több család szerzett itt tulajdont. A Picsordiak nevével egy 1492-ben kelt oklevélben találkozunk, amikor néhány nemessel együtt gazdálkodtak a birtok egyik részében, míg a település másik felét a szentmártoniak művelték. A XV. század végén egyesülhetett a két rész, ugyanis az ekkor keletkezett összeírások már egy teljes helységként említik Tarjánt. A mohácsi vész utáni török támadások elpusztították a települést, s az 1609. évi adóösszeírás is csupán pusztaként említette. A Tarján helyén kialakult lakott hely a Pannonhalmi Apátság birtokába került.

A XIX. század elején juhász- és kocsislakást, valamint ló-, tehén- és birkaistállót építettek. A kápolnás tiszti lakot 1867-ben alapították, Kruesz Krizosztom főapát pedig 1879-ben iskolát szervezett a településen.

A Győr-Veszprém közötti vasútvonal építésével 1896. augusztus 10-én megállóhelyet és rakodóállomást alakítottak ki Tarjánpusztán 1897-től gazdasági épületekkel és cselédlakásokkal bővült a falu, 1899-ben pedig egy szélmalommal gazdagodott a település, amelyet a víz felemelésére, valamint őrlési és darálási munkák elvégzésére használtak. A lakosság a gazdálkodásnál nagy hangsúlyt fektetett a legelők és szántóföldek hasznosítására, valamint az állattartásra.

RavatalozóA pannonhalmi apátság a két világháború között jelentős fejlesztési munkálatokat végzett a településen. A gazdasági épületeket 1945 után lebontották, s az építőanyagot más településeken hasznosították, Tarjánpusztát pedig társközségként a három kilométerre található Ravazdhoz csatolták. Az 1970. évi körzetesítéskor Pannonhalmához, majd 1991-ben, a helyhatósági választások után, ismét Ravazdhoz került a helység. Az itt élők 1991. június 24-én falugyűlés keretében kezdeményezték Tarjánpuszta önálló községgé alakulást. A szükséges engedélyek megszerzése után, 1991. november 7-én a köztársasági elnök 1992. január elsejei hatállyal önálló településsé nyilvánította, 2003-ban pedig Győrasszonyfával és Bakonypéterddel közös körjegyzőséget szerveztek, és a központ Tarjánpuszta lett.

Az önálló önkormányzati élet akadályokkal teli utat jelentett, de a függetlenség pozitív hatásai hamar megjelentek. A polgármesteri hivatal kezdetben az iskolában, majd 1993-tól a kultúrházban működött. Az új, kétszintes községházat az apátság víztározójából alakították ki, és 1993. március 27-én adták át. Előtte áll egy tűzoltókocsi, amellyel valószínűleg még az ötvenes években oltottak. Megszervezték a falu alsó tagozatos általános iskoláját is, amely Boros József egykori kántortanító nevét viselte, és Győr-Moson-Sopron megye egyik legkisebb intézménye volt. 2005 szeptemberétől Győrasszonyfával hozott létre a település közoktatási társulást a tarjáni gyerekek Győrasszonyfára járnak iskolába, míg az óvoda helyben működik és fogadja a szomszédos település gyerekeit is. A pedagógusok havonta kézműves foglalkozásokat tartanak, ahol a gyerekek szüleikkel és nagyszüleikkel együtt elevenítik fel a népi mesterségek alapjait. Az összejövetelek megalapozták a nyaranta megrendezendő Napraforgó Hagyományőrző Kézművestábort, ahová a falu- és környékbeli kis- és nagydiákok, valamint tengerentúli fiatalok is ellátogatnak. Elsajátíthatják az üvegfestés, a papírmasé-készítés, a batikolás, a korongozás, a csuhézás fortélyait, és megismerkedhetnek a néptánc alapjaival. A nemezelés technikájába, valamint a szövés mesterségbe is bepillantást kaphatnak. A táborlakók által készített darabokat kiállításon mutatják be a szülőknek és az érdeklődő látogatóknak. Művelődési ház, könyvtár, templom és sportpálya is található a faluban. A világoszöld, árkádos óvoda új épületét 1995-ben kezdték el építeni, és 1999 őszén adták át a település gyermekeinek. Öltözőt, mosdóhelyiséget és tornaszobát is kialakítottak benne, továbbá sikerült megteremteniük az egészséges életmódra nevelés feltételeit is. Az elmúlt években orvosi rendelőt és ravatalozót építettek a községben. A település külterületén cserkészparkot szervezett a Kisalföld Erdőgazdaság Rt.

Tarjánpusztán biztosított a vezetékes ivóvízellátás, 1996 óta szennyvízcsatorna-rendszer, 1998 óta pedig a gázszolgáltatás is működik. A község utcáinak ötven százaléka burkolt, s megoldott a szilárd és folyékony kommunális hulladék elszállítása is. A település határában található halastó húsz éve üzemel; a környék 16 forrása, valamint a Pándzsa-patak táplálja. A helyi szövetkezet 2001-2002 fordulóján újította fel. A mederfeneket kikotorták, és a kitermelt földből töltést építettek a tó köré.

A község egy része a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzethez tartozik. A helység és környéke kiváló terepviszonyokat biztosít a lovas turizmusnak. A kiránduini vágyók kedvelt helye Tarjánpuszta. Mindennel ellátott gyönyörű vidék, hinni lehet a megtartóerejében - vallják az itt élők.


www.tarjanpuszta.hu
Korszerű oktatási feltételek megteremtése Pannonhalmán és Veszprémvarsányban

Kistérségi gyermekjóléti és szociális alapszolgáltató központ - Pannonhalma

Kistérségi gyermekjóléti és szociális alapszolgáltató központ - Pannonhalma

Naptár

Ke Sze Csü Szo Va

1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29

Közelgő események

Fotógaléria