Kezdőlap   Kapcsolat   Gyengénlátóknak

Lázi

Lakosságszám 590 fő
Terület 1 679 ha
Vállakozások 15 db
Kiskereskedelmi üzletek 4 db


A Bakony északkeleti, lankás dombokká szelídült lábainál, a 82-es főút közelében, jó infrastrukturális ellátottsággal, 30 percnyi autóúttal Győrtől fekszik Lázi. Mára már mindössze 611 lakosú, csendes, nyugodt kis település.

A falu története az íratlan évezredek homályába vész, az írásos adatok több mint 900 évesek. Elnevezése a szláv "láz" szóból ered, ami rétet, erdei tisztást, kaszálót jelent. Ebből képezték a magyar "i" képzővel nevét. A település népe, kis megszakításokkal, mindvégig a pannonhalmi apátság birtokán jobbágyként élte mindennapjait. Napjainkban a pannonhalmi kistérséghez tartozik.

Volt idő, amikor a környező falvakhoz képest jelentős településnek számított, a "szocializmus építésének időszaka" viszont nem tartozott a fejlődést hozó időszakok közé. Közeli munkahely hiányában megindult az elvándorlás, jelentősen elöregedett a lakosság.

A Bakonyalja földrajzi nagytájhoz tartozik, talaja és lejtői elsősorban szőlőművelésre, gyümölcstermesztésre, mezőgazdasági művelésre hasznosíthatók.

Jelenleg is a mezőgazdasági tevékenység a meghatározó. A veszprémvarsányi székhellyel működő termelőszövetkezet utódjaként létrejött kft.-k a legnagyobb földbérlők a területen.

A község vállalkozási környezete szegény, ezért az aktív korúak jelentős része ingázó. Az utóbbi években néhány család a mezőgazdasági vállalkozást választotta megélhetési forrásul.

1999. június 30. napjával kivált Veszprém megyéből, és Győr-Moson-Sopron megyéhez csatlakozott. 2003. január 1-jétől körjegyzőséget és iskola-fenntartási társulást hozott létre a szomszédos Tápszentmiklóssal. Az általános iskolás korú gyermekek Veszprémvarsány és Tápszentmiklós iskolái között választhatnak.

UtcasorGyönyörűen restaurált, barokk stílusú, katolikus temploma, rendezett közterületei, alsó tagozatos összevont iskolája, óvodája van. Kiépült az ivóvíz-, szennyvíz-, gáz- és telefonhálózat. Művelődési házzal, orvosi rendelővel, postahivatallal, takarékszövetkezeti kirendeltséggel rendelkezik a település. Helyben működik az önkormányzat hivatala, valamint a gyermek- és a felnőtt háziorvos is. A helyben lakókat három bolt, könyvtár, presszó szolgálja. Hangulatos, szép a külterületen lévő pincesor. A szépen rendben tartott területen jórészt új építésű, pihenésre is alkalmas présházak találhatók. A faluban feléledőben van a közösségi élet. Évek óta asszonykórus működik, a gyerekek néptánccsoportja is egyre színvonalasabb. Hagyománya van a versmondó versenyeknek. A Lázi község kultúrájáért közalapítvány pályázatai rendre sikeresek, és az e forrásból megvalósított rendezvények nagy népszerűségnek örvendenek, különösen a gyermekek körében. A május utolsó szombatján tartott falunap is a település és az odaérkező vendégek kultúrált szórakozását szolgálja. A falu továbblépéséhez olyan fejlesztésekre lenne szükség, amelyek biztosítanák a lakosság megtartását. Ha sikerülne elérni, hogy az elöregedés folytán fogyó lakosságot a betelepedő és ott családot alapító fiatalok pótolják, lenne remény a további fejlődésre. Az elvándorlások miatt hiányzik a közép generáció, ami aztán számos probléma forrása. Szükség lenne közeli munkahelyekre, főként a fiatal gyermekes nők számára. Megoldandó probléma az idősek megfelelő szociális ellátottságának és a fiatalok kultúrált szórakozási, sportolási lehetőségének megteremtése.

Az önkormányzat rendelkezik kellemes környezetű, csendes helyen levő, jelentős számú építési telekkel, melyeket nagyon mérsékelt áron kívánnak értékesíteni, éppen az előbbiekben vázolt célok elérése érdekében.

Tervük, elképzelésük sok van, (a középületek felújítása, komfortosabbá tétele, a tönkrement úthálózat felújítása, egy vendégház kialakítása, hogy a hazalátogató elszármazottaknak legyen egy kis fészkük, a fiataloknak internet kávézó, edzőterem kialakítása és még sorolhatnánk) megvalósításukhoz azonban nem elég a helyi elszántság, szükségesek azok a központi források is, amelyek nélkül ezek csak tervek maradnak.


www.lazi.hu
Korszerű oktatási feltételek megteremtése Pannonhalmán és Veszprémvarsányban

Kistérségi gyermekjóléti és szociális alapszolgáltató központ - Pannonhalma

Kistérségi gyermekjóléti és szociális alapszolgáltató központ - Pannonhalma

Naptár

Ke Sze Csü Szo Va

1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29

Közelgő események

Fotógaléria